Kvarg är färskost gjord av surmjölk (mm vad hett). Kvarg innehåller mycket proteiner, kalcium och även fosfater. Tydligen ska kvarg enligt wikipedia innehålla en hög halt av proteinet kasein (toppen när man tränar styrketräning). Kvarg förbättrar även mikrofloran i magen.
Jag äter kvarg i princip varje dag. Är man nybörjare med kvarg så kan det vara lite ovant i början med den syrliga smaken. Man kan även byta ut halva mängden av yoghurt/creme fraiche/gräddfil och ersätta med kvarg om man inte gillar att ha enbart kvarg. Men ge inte upp gott folk, det finns mycket man kan göra med kvarg! Jag ska testa att baka med kvarg någon gång och då återkommer jag hur det funkar i bakverk.
Tips på vad du kan göra med kvarg:
Mellanmål/dessert:
- Kvarg + Fun light + bär
- Kvarg + Vaniljpulver + sötning (istället för vaniljsocker om du vill skippa rent socker) + bär + ev. nötter/frön
- Kvarg + Kanel/kardemumma + sötning + bär/frukt (äpple eller päron är gott) + ev. nötter/frön
- Kvarg + Keso + vaniljpulver + ev. sötning + bär + nötter
- Kvarg + Proteinpulver (ca 2-3 msk per 1,5 dl kvarg, ev. lite vatten om det blir för trögt) + bär (Jättegott!)
- Kvarg + fruktsallad + honung + toppa med några valnötter
- Kvargfluff: Kvarg + vaniljproteinpulver att ha till t ex pannkakor. Gott och nyttigt alternativ till grädde/vaniljsås mm.
Till mat:
- Kvarg istället för gräddfil till tacotallriken, gott när man har salsa till.
- Tzatziki (byt ut creme fraice/yoghurt till kvarg alt. byt ut halva mängden till kvarg och resten yoghurt/cf)
- Kvarg + sweet chili + lime (gott till kyckling)
- Kvarg + finhackad basilika + lite honung + salt + peppar (också gott till t ex kyckling)
- Kvarg + mosad feta av valfri fetthalt + ev. lite honung + salt och peppar
- Kvarg + sambal oelek + salt
- Kvarg + vitlök + salt och peppar
- Rhode island: Kvarg + sambal oelek + lite ketchup + lättmajonnäs/fettfri majonnäs + salt och peppar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar