Kvällens middag blev en enkel men ack så god tomatsoppa inspirerad från semesterdagarna på landet.
ca 4 port
2 msk olivolja
1 stor röd paprika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
ev. sambal oelek efter smak (jag tog ca ½ tsk)
3 burkar hela tomater
1½-2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad basilika
1 tsk socker
ev. lite vatten
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
Salt och peppar
Häll olivolja i en tjockbottnad kastrull alt. gryta. Hetta upp oljan tillsammans med hackad lök och paprika. Låt pannan bli riktigt varm så smakerna kommer fram ordentligt men se till att det inte bränns. När grönsakerna svettats några minuter, tillsätt finhackad/pressad vitlök och låt steka med ett par minuter. Var försiktig även här, vitlök bränns vid lätt. Ha även i sambal oelek om du vill.
Häll i tomaterna, buljongtärning, basilika och socker. Låt puttra på medelstark värme i 30-60 minuter beroende på hur bråttom du har. Späd eventuellt med vatten om tomatsåsen blir för torr.
Mixa såsen/soppan slät med stavmixer alt. i en blender. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar.
Serveringstips:
* finriven parmesan
* olivolja
* färsk basilika
* pesto
* mozzarella riven i bitar
* krutonger
* pasta
* creme fraiche om man vill ha det ännu gräddigare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar